Eugenia

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Eugenia

Jahti Eugenia purjehti rahtiliikenteessä Rauma-Maarianhamina-Helsinki alueella vuoteen 1951. Alus poistettiin Suomen kauppa-alusrekisteristä neljänneksi viimeisenä purjelaivana vuonna 1951. Eugenian rakensi vuosina 1879-1880 Hiittisissä Bolaxin saaressa aluksen kapteenin, Oskar Gustafssonin isä Gustaf Andersson laivanrakennusmestari A.Grundströmin johdolla.

Yksimastoisessa Eugeniassa ei ollut moottoria vaan se purjehti koko aikansa hampusta tehdyillä purjeilla. Vasta myöhemmissä muutostöissä siihen vaihdettiin alkuperäisen, todennäköisesti hampputakilan tilalle vaijeritakila.

Vuonna 1905 alukseen tehtiin suurempi korjaus, samalla runkoa vahvistettiin ja se sai uuden tasasaumaisen laudoituksen. Eugenia erikoistui painavien lastien kuljetuksiin ja tavanomaisia rahteja olivat kivet, joita se kuljetti Kökarista Hankoon.

Alus oli katsastettu 45 tonnille, mutta siihen saatettiin lastata jopa 49,5 tonnia lastia. Kertomuksen mukaan suurin koskaan sillä kuljetettu kivi painoi 13,5 tonnia. Mm. vuosina 1905-1906 se kuljetti Bengtskärin majakan rakentamisessa tarvittavaa hiekkaa ja kiveä.

Eugenia upposi Remörarnan saaren lahteen 72 vuoden ikäisenä, lähelle rakennuspaikkaa, aluksen kapteenin maatessa sairaana kotonaan. Seuraavina vuosina jää rikkoi aluksen rungon pahasti ja se vajosi lahden pohjaan. Tällä hetkellä aluksen hylky makaa oikein päin 4-6 metrin syvyydessä hiekkapohjalla, ja vain osa kaarista ja palkeista on jäljellä. Sijainti on noin 59°55´87 P ja 22°44´69 I.

Purjelaivaperinteen elvyttämiseksi vuonna 1997 perustettu Pro Kimitoö-skutan ry on rakentanut Eugeniasta esikuvansa mukaisen replikan. Aluksen rakentaminen aloitettiin huhtikuussa 1997 Kemiössä ja viimeisteltiin Västanfjärdissä, jossa vesillelasku tapahtui 24.7.1999 yli 4000 ihmisen osallistuessa tapahtumaan. Uuden jahti Eugenian kotisatama on Taalintehtaalla ja se tulee purjehtimaan nuorisopurjelaivana.

Barlius viistokaiutti kuvan mukaisesti lahden ja lähialueen heinäkuussa 2022 löytämättä jälkiä hylystä. Olisiko siivottu laiturirannasta?


Tekstin laatija Jukka Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: jahti
Uponnut: 1951
Sijainti: Dragsfjärd, Remörarna


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Pro Kimitoö-skutan ry

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 55.880' N , 22° 44.490' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi jahti
Kotipaikka Hiittinen
Uppoamisaika 1951
Uppoamispaikka Dragsfjärd, Remörarna
Uppoamispaikka ,

Asento oikein päin
Kunto Vain osa kaarista ja palkeista jäljellä.

Pohjan syvyys 4-6m
Pohjan laatu hiekka


Laatijat Jukka Saari
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]