Est

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Est

Höyrylaiva s/s Est, alkuperäiseltä nimeltään Johanna Oelssner, vetoisuus 426 brt, oli rakennettu Saksassa vuonna 1912. Ensimmäisen maailmansodan aikana alus joutui venäläisten haltuun, ja sai nimekseen s/s Est. Matkallaan Englannista Venäjälle kivihiililastissa 16.10.1917, se kohtasi sukellusvene UC60:n Porkkalan selän länsipuolella. Sukellusveneen päällikkö V.Fischer yritti upottaa s/s Estin torpedolla, mutta torperdo jäi ensin putkeen, ja räjähti vähän myöhemmin sukellusveneen ja s/s Estin välissä. Lopulta alus upotettiin tykkitulella. Henkilövahinkoja ei sattunut, sillä miehistö oli jo soutanut tiehensä.
Hylky löysivät Teredo Navaliksen sukeltajat 90-luvun alussa paikallisen kalastajan vihjeen avulla. Alus on melko ehjä, ja se lepää n. 30 metrin syvyydessä, kallistuneena vasemmalle kyljelleen n. 45°. Korsteeni on vasemmalla puolella pohjassa ja puurakenteinen ruorihytti on sortuntut. Vasemmalla puolella voi havaita tykinammusten jälkiä. Mastot puomeineen ovat paikallaan, samoin toinen ankkureista. Toinen on ulkona n. 60 m päässä.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 16.10.1917
Sijainti: Inkoo, Snipans Grund
Muut nimet: Eki


Lähdetiedot:
  • Sukeltajan Maailma, Heikki Moisio

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 52.534' N , 23° 51.947' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Venäjä
Uppoamisaika 16.10.1917
Uppoamispaikka Inkoo, Snipans Grund
Uppoamispaikka ,

Pituus 77 m
Asento kallistunut noin 45º vasemmalle kyljelle
Minimisyvyys 28 m
Kunto hyvä

Pohjan syvyys 34 m
Pohjan laatu muta


Laatijat Jukka Sulku, Petri Jukonen
MEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]