Eira

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Eira

Laiva ostettiin Suomeen Ranskasta, jossa se myös oli tehty. Alus oli tuomassa kalkkikivilastiaan matkalla Gotlannista Koverhariin, kun se sai pohjakosketuksen Ajaxin poijun lähellä. Pelastusyritysten jälkeen se kuitenkin upposi Ajaxin ja Längdenin välille Hankoniemen ulkopuolelle. Pelastusristeilijä Russarö nouti avunpyynnön jälkeen aluksesta sen miehistön ja muutaman matkustajan. Osa laivaväkeä jäi yliperämiehen johtamina yrittämään vielä laivan pelastamista.

Paikalle tulleen tarkastusalus Saariston liinakiväärin köysi ylsi lopulta Eiralle ja se saatiin hinaukseen. Raskas lasti ja sisään syöksyvä vesi tekivät touhun mahdottomaksi ja kun viulun kielenä viuhuva hinausvaijeri katkesi, päätettiin yrityksestä luopua. Aika olikin jo otollinen, sillä melkoisen kookas haveristi vajosi pian 50 metrin syvyyteen.

Laiva oli helsinkiläisen Etelä-Suomen Laiva Oy:n omistama ja sen pituus oli 116,5 metriä, leveys 15 metriä ja kapasiteetti 6055 dwt. Sen kaksi höyrykonetta ja 2000 hevosvoimaa kykenivät kuljettamaan alusta 12 solmun nopeudella. Hylkyyn jäänyttä 10 tonnin öljymäärää ja sen vaarallisuutta ympäristölle vähäteltiin aluksi, mutta tiedon lisäännyttyä asiaan suhtauduttiin vakavammin. Vedenalaiseen öljynpoistoon oltiin lopulta vuonna 1984 valmiita uhraamaan 90 000 silloista Suomen markkaa. Alue suojattiin öljypuomein ja paikalla partioi öljyntorjunta-alus Hylje. Tyhjentäjien mielihyväksi hylyssä ei lopulta ollutkaan suuria öljymääriä ja työstä suoriuduttiin nopeasti. Operaatio oli laatuaan ensimmäinen täydellisesti onnistunut. Todennäköisesti öljy oli purkautunut jo uppoamisen yhteydessä, sillä silloin pintaan nousutta mönjää jouduttiin siivoamaan lintujensuojelualueen saarien rannoilta pitkään.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 9.12.1969
Sijainti: Hankoniemi, Ajax-Längden


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Sukeltajat ry:n arkistot
  • Huvustadsbladet 13.7.1984
  • Sukeltajan Maailma n:o 4/1995

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 45.110' N , 23° 16.110' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali ,
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 9.12.1969
Uppoamispaikka Hankoniemi, Ajax-Längden
Uppoamispaikka ,

Pituus 116,5 m
Leveys leveys 15 m
Asento oikeinpäin, keula suunntaan 240°
Minimisyvyys savupiippu 25 m, komentosillan katto 30 m, keulakansi 42 m, peräkansi 39-41 m
Kunto Teräsrakenteisen rahtilaivan hylky on lähes ehjä. Siinä on kaksi ruumaa edessä ja kaksi takana, välissä komentosilta.

Pohjan syvyys 47 m
Näkyvyys 4-12 m, hyvä, usein erinomainen

Muuta Hieno sukelluskohde. Hylky on merkitty merikarttaan

Laatijat Päivi Vaheri
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Teemu Kerola
Eira is a 116m long 3 cargo hold steel freighter, built in France in 1953. It sank in 1969 with limestone cargo SW on Hanko Finland to 47m depth. The wreck lies in upright. Julkaistu 10.7.2014.


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]