Eggo

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Eggo

Vuonna 1985 löytynyt saksalaisen 387 brt:n höyrylaivan hylky Tvärminnessä Lappohjan lähellä. Lyypekissä Kochin telakalla rakennettu Eggo on 32 metrin syvyydessä oikealla kyljellään noin 50 astetta kallistuneena. Paikka on Tammisaaren edustalla Hästö-Busön ja Tvärminnen välissä Sjögrundin luoteispuolella.

Eggo oli rakennettu Lyypekissä Kochin telakalla vuonna 1913 ja se oli saksalaisen Hamburg-Bremen-Amerika-Linien -varustamon omistuksessa. Tämä 387 brt:n höyrylaiva upposi Tvärminnessä 11.11.1921. Västra Nylandin artikkeli kuvaa onnettomuuden tapahtumat 11:nnen päivän vastaisena yönä ja seuraavana päivänä vapaasti käännettynä seuraavanlaisiksi: Kivihiililastia Lojo Kalkverkille Tammisaareen tuomassa ollut Eggo sai pohjakosketuksen yöllä jossakin Jussarön eteläpuolella. Vuoto havaittiin kuitenkin pienehköksi ja Eggo (ent. Mehedya ja Herrmann Heinrich) kykeni omin konein hankkiutumaan Hästö Busön vesille samalla käyttäen laivan omia pumppuja sisään tulvivan veden tyhjentämiseksi. Täällä se ajettiin matalaan veteen tutkittavaksi ja pumpattavaksi.

Pelastustyötä johti pelastusalus Frejalta kapteeni Kari, joka lähetti sukeltajan kartoittamaan pohjan vaurioita. Eggon pohjasta tavattiin vain yksi pienehkö reikä keskilaivasta ja se paikattiin. Jo samana päivänä aamupäivällä alus jatkoi matkaansa kohti Tammisaarta luotsi Emil Falkin komennossa ja Frejan seuraamana. Kello 10.45 laiva odottamatta kierähti ympäri ja upposi silmänräpäyksessä. Seitsemän miehistön jäsentä, tullimestari G. A. Boström sekä luotsi Falk pelastettiin Frejaan, seitsemän muuta miestä hukkui. Hukkuneet olivat: ”Kapteeni Hess, 54 v. Hänen jälkeensä jäivät vaimo ja kaksi lasta. Ensimmäinen konemestari Arens, 49 v. naimisissa, kuusi lasta. Toinen perämies Beelendorf, 22 v. naimaton. Kokki Hamm, naimisissa, kaksi lasta. Lämmittäjät Kruger, Volle ja Jentsch, kaikki naimattomia. Neljä ensimmäistä olivat kotoisin Hampurista.”

Tammisaareen toimitetuista pelastuneista luotsi Falk kertoi myöhemmin kapteenin havainneen Kummelharun kohdalla Eggon olevan 25 astetta kallellaan ja ehdotti aluksen ohjaamista matalaan veteen. Tällöin huomattiin kuitenkin, ettei alus tottele enää ruoria. Pian tämän jälkeen onnettomuus tapahtui. Uppoamisen syy on joko toinen reikä aluksen pohjassa tai hiililastin siirtyminen kohtalaisessa merenkäynnissä. Nyttemmin 47 metrisen hylyn hallintaoikeus on siirtynyt yksityisille sukeltajille ja alusta on hiljalleen purettu. Pintaan on noussut mm. lukuisasti kieltolain salakuljetuksesta kertovia täysiä konjakkipulloja.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 11.11.1921
Sijainti: Tammisaari, Sjögrund


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Sukeltajat ry:n arkistot
  • Västra Nyland 12.11.1921

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 50.856' N , 23° 17.940' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Saksa
Uppoamisaika 11.11.1921
Uppoamispaikka Tammisaari, Sjögrund
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 47 m
Leveys n. 8 m
Asento Kallistunut oikealle kyljelleen n. 50°, keula lounaaseen
Minimisyvyys 28 m kannen vasemmalla reunalla
Kunto Hylky on muodossaan, siinä on kaksi eturuumaa ja ohjaushytti takana. Potkuri on nostettu. Ruumissa hiililastia. Hylyssä on sisätiloja. Hylyn ulkolaidat ja hytin ulkoseinät ovat viime vuosina reikiintyneet ja hajonnet huomattavasti. Hylyn perän vieressä, oikealla puolella ollut "pelastus vene" on kesän 2003 aikana nostettu tai ainakaan se ei enää ole paikallaan. Pelastusveneestä kertoo enää veneen muotoinen monttu.

Pohjan syvyys 32 m
Pohjan laatu muta
Näkyvyys 1-5 m, vaihtelee

Muuta Sijaitsee lähellä väylää. Masto vantteineen vaanii ankkureita.

Laatijat Päivi Vaheri, Pasi Pouri
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Teemu Kerola
47m long steel cargo ship Eggo was built in 1913 in Germany and sunk in 1921 West of Kummelharun (Sjögrund) Tammisaari Finland. The wreck lies on mud bottom at 28-32m depth. The wreck lies 50° tilted to the right. (NBA 1470). Julkaistu 16.11.2014


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]