Dömmaskärin kalustolautta

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Dömmaskärin kalustolautta
Helli hylkyjämme

Sodanjälkeisinä vuosina tapahtui eräs merkillinen sattumus, jonka taustoja lehdistö joutui vain arvailemaan. Bengtskärin majakanvartija havaitsi huonossa näkyvyydessä ja myrskyn vallitessa ulapalla useita jättiläismäisiä proomuja ajelehtimassa pohjoiseen. Seitsemän bofortin tuulessa lähetettiin Hangosta laivaston hinaaja niitä vastaan ja tavoittelemaan mahdollisia veden varaan joutuneita. Proomuilta ei tavattu ristin sielua. Niistä neljä saatiin lopulta hinattua Hankoon, monet upposivat ja jäivät hylyiksi karien ja luotojen rantavesiin. Suurin pelastetuista oli kantavuudeltaan peräti 970 tonnia.
Proomuista löydettiin ruuantähteitä ja lastiksi todettiin huonekaluja. Lauttojen hinaaja rantautui Dömmaskäriin (ent. Dödmansskär). Sen lähistölle upposi hieman syvempään veteen yksi proomuista, joka vieläkin on niillä sijoillaan. Hylky on ruostuessaan romahtanut ohueksi levymäiseksi kasaksi pohjalle. Rautarunkoinen ja puukantinen alus on tätä nykyä perusteellisesti sinisimpukoitten peittämä.
Myöhemmin neuvostoliittolaiset noutivat pelastetut proomut Hangosta sotakorvauksena luovutetulla entisellä FÅA:n Dianalla omaan huostaansa. Lähtö- ja määräsatama sekä miehistön kohtalo pysyivät hämärän peitossa.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: proomu
Uponnut: 21.6.1946
Sijainti: Bengtskär, Dömmaskär


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Sukeltajat ry:n arkistot

HYLKYTIEDOT


Koordinaatit 59° 44.610' N , 22° 30.450' E WGS84

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali komposiitti
Tyyppi proomu
Uppoamisaika 21.6.1946
Uppoamispaikka Bengtskär, Dömmaskär

Pituus n. 20 m
Leveys 5 m, korkeus 0,5 m
Asento keulasuunta 100 astetta
Minimisyvyys 12 m
Kunto Kalustolautan hylky on romahtanut levymäiseksi kasaksi pohjalle, runko on rautaa ja kansirakenteet puuta. Jäljellä pari kamiinaa yms. romua. Hylky on sinisimpukoiden peittämä.

Pohjan syvyys 14-16 m
Pohjan laatu sora
Näkyvyys 4-8 m, hyvä

Muuta Rantasukelluskohde. Dömmaskärin kaakkoiskärjestä 60 m suoraan Bengtskäriä kohti

Laatijat Päivi Vaheri