Chrysant

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Chrysant

Chrysant hankittiin Hollannista Suomeen vuonna 1970 toimittamaan hiekanrahtausta Helsingin lähistölle. Se pituus oli noin 40 metriä ja leveys 8 metriä. Alus upposi Sipoonselällä saatuaan vuodon ilmeisesti karilleajossa. Kapteeni pyrki tuomaan aluksen kotisatamaansa Voolahteen, mutta laiva täyttyikin vedellä ja upposi keula edellä Varlaxuddeniin Emäsalon luotsiaseman eteen. Aluksen kovasta vauhdista kertoo keulassa oleva melkoinen murjoutuma. Keula on myös vajonnut jonkin verran mutaan. Perä sen sijaan on pohjasta irti joten potkuriakseli ja peräsin ovat hyvin nähtävissä. Hylyn ylimmät osat ovat koko matkalla noin 13 metrin syvyydessä. Pohja on keulassa 16 metrin syvyydessä ja perässä 19 metrissä.

Hylyn sisäosiin on kohtuullisen helppo sukeltaa, koska kaikkialta näkee ulos konehuonetta lukuunottamatta. Nostettu potkuri on ollut halkaisijaltaan noin 1,4 metrinen. Chrysantin ruori on nostettu muistoksi laivan omistajalle ja messin kamiina sukellusseura Murenan tukialuksen lämmönlähteeksi. Hylky on hyvässä kunnossa ja varsinkin talvisaikaan paikan kirkkaasta vedestä johtuen saattaa lähes koko hylky näkyä sen yläpuolelta samalla kertaa. Lounais-koillissuunnassa olevaa hylkyä ei saa poijuttaa kohdalla olevan luotsiväylän takia.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: moottorilaiva
Uponnut: 22.9.1981
Sijainti: Porvoo, Emäsalo


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996
  • Navis Fennica, osat I-IV , Erkki Riimala, WSOY, Juva 1993-94

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 12.480' N , 25° 37.000' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi moottorilaiva
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 22.9.1981
Uppoamispaikka Porvoo, Emäsalo
Uppoamispaikka ,

Pituus n. 40 m
Leveys n. 8 m, korkeus 8 m
Asento Oikeinpäin, keula pohjoiseen. Keula painunut hieman mutaan ja perä hieman ylhäällä.
Minimisyvyys Savupiipun pää 9 m, komentosillan katto 12 m, ruuman kansitaso 14 m
Kunto Teräsrakenteisen rahtialuksen hylky on melko ehjä. Siinä on kaksi ruumaa, komentosilta takana. Ruumien välissä oleva nosturin masto on kaadettu ja potkuri nostettu. Hylyssä on sisätiloja.

Pohjan syvyys 17-19 m
Pohjan laatu savi, hiekka
Näkyvyys 2-8 m, normaalisti hyvä.

Muuta Hylylle ei saa laittaa poijua, sillä luotsiväylä kulkee hylyn vierestä. Suosittu myös talvisukelluskohteena. Hylky on merkitty merikarttaan.

Laatijat Päivi Vaheri
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Vesa Turunen
Sukellus Chrysantilla


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]