Casper

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Casper

Joulukuun kymmenennen päivän tienoilla amerikkalaista alusta lastattiin Kööpenhaminan satamassa 125 tonnilla kappaletavaraa ja postia. Näin pieni lasti ei painanut alusta kovinkaan syvälle vaan sen johdosta se myöhemmin välttikin useita kareja saapuessaan Suomen vesille ulkosaaristoon. Määrasatama oli Helsinki, jota kohti puskiessaan se joutui luoteismyrskyyn ja keskelle rankkaa räntäsadetta. Sohjossa se joutui peräti 30 merimailia pois kurssiltaan ja ajoi Utön edustalla Lillharusta etelään Grimsörarna-nimiselle karille.

Neptun-yhtiön Protector saapui paikalle pikimmiten hätäsanoman vastaanotettuaan. Karikko oli repinyt aluksen öljytankit auki ja öljyä vuosi vuolaana mereen. Miehistöä ei kyetty merenkäynnin takia noutamaan kallistuneesta aluksesta vaan heidän oli hypättävä öljynsekaiseen veteen, josta pelastusmiehistö poimi heitä uimalla paikalle tulleeseen pelastusalus Gladiatoriin. Siellä miehiä alettiin siivota öljystä, joka tukki jo miesten hengityselimiä.

Lasti siirrettiin kokonaisuudessaan paikalle saapuneeseen proomuun ja vettä alettiin pumpata ulos. Pian kuitenkin myrsky heitti koko aluksen karikon päälle ja sähkökipinä sai aikaan tulipalon. Valtaisa leimahdus valaisi taivaan, kun keskilaiva ja meressä oleva öljy syttyivät palamaan. Samalla paloivat myös erittäin arvokkaat Neptun Oy:n tyhjennyspumput. Alus repesi kahtia ja vajosi 15 metrin syvyyteen. Myöhemmin romusukeltajat ovat nostaneet hylyn osina pintaan lähes kokonaan. Alus kuului American Scantis Linesille ja sen vetoisuus oli peräti 4975 brt.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 14.12.1928
Sijainti: Saaristomeri, Grimsörarna


Hylystä muualla:
    Itämeren kolmio, s. 102-103, Mikko Montonen, Oy Turun Sanomat, Newprint Oy 2006

Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Erkki Metsävuoren henkilökohtaiset arkistot
  • Suomen pelastusosakeyhtiö Neptun 1898-1948, Victor Hoving, Frenckellin kirjapaino 1949
  • Huvustadsbladet 15.12.1928

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 40.490' N , 21° 30.630' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Amerikka
Uppoamisaika 14.12.1928
Uppoamispaikka Saaristomeri, Grimsörarna
Uppoamispaikka ,
Laatijat Vaheri-Hyvärinen-Saari

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]