Carl von Linne

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Carl von Linne

Pieni tanskalainen höyrylaiva oli tulossa hakemaan vanerilastia Kotkasta Kööpenhaminaan. Hankoniemeä ohittaessaan laiva joutui myrskyyn ja pyrki hakeutumaan suojaan Hangon satamaan. Jylisevä meri vei kuitenkin voiton ja paiskasi Carlin vasten Stora Tärnskäriä Russaröstä kaakkoon. Laiva alkoi vajota nopeasti. Vaappuvan laivan kannella avattiin pelastuslauttoja ja hankkiuduttiin niitten varaan aallokkoon.

Saariston kalastajat olivat havainneet tapahtuneen ja ilmoittivat asiasta kiireesti laivastoasemalle. Sieltä suuntasi luutnantti Isaksson moottoriveneensä onnettomuuspaikalle, mutta sinne ehdittyään hän saattoi poimia veneeseen elävänä ainoastaan konemestari Gunnar Pedersenin. 12 muuta miehistön jäsentä – mm. kapteeni Karl Möller – sekä kolme tanskalaista matkustajaa oli hakkautunut kuoliaaksi lauttojen sinkouduttua rantakallioille.

Suomen ystävänä tunnettu Möller oli I Maailmansodan jälkeen osallistunut Suomen vapaussotaan. Nuori Pedersen kertoi myöhemmin tapahtumien kulusta: Konehuoneeseen oli tullut komento: ”Full back !”. Pedersen ei kuitenkaan ehtinyt täyttää käskyä ennenkuin törmäys tapahtui. Vettä alkoi välittömästi ryöpytä sisään ja konemestari kiirehti sen alta kannelle. Siellä valmisteltiin hätäraketteja ampumakuntoon ja todettiin pian, että niistä vain kaksi oli kuivia ja toimintakuntoisia. Ne ammuttiin. Kolme miestä hyppäsi pelastusveneeseen. Sen nähtiin kuitenkin murskautuvan ja miesten häviävän kuohuihin. Kapteeni Möller käski tiukasti joukkoaan pysymään laivassa, josta näkyi enää komentosilta, mutta aallot veivät miehiä yhden kerrallaan, pian myös Pedersenin.

Romusukeltajat ovat purkaneet suurimman osan 392 brt:n vetoisesta aluksesta, josta jäänyttä metalliromua on pohjassa Stora Tärnskärin ja Lilla Tärnskärin välisen salmen noin 12 metrin syvyisessä kanjonissa. Alus oli aiemmin suomalaisten omistamana seilannut Vaasan ja Uumajan väliä Carl von Linne-nimisenä tyypillisenä saaristomatkustajalaivana. Tässä toimessaan se oli joutunut höyrylaiva Westkustenin uppoamispaikalle Merenkurkussa ja pelastanut siellä ainoan eloonjääneen, karjakauppias Henrikssonin. Myöhemmin uusi tanskalaisomistaja oli muuttanut Carlin rahtikäyttöön sopivaksi.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 26.10.1948
Sijainti: Hanko, Stora Tärnskär


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Navis Fennica, osat I-IV , Erkki Riimala, Wsoy, Juva 1993-94
  • Huvustadsbladet 27. 10.1948
  • Västra Nyland 27.10.1948

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 59° 45.340' N , 22° 57.930' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Tanska
Uppoamisaika 26.10.1948
Uppoamispaikka Hanko, Stora Tärnskär
Uppoamispaikka ,

Pituus 20 m
Leveys 20 m, korkeus 1 m
Minimisyvyys rungonkappale 10 m
Kunto Hylky on romuna pitkin pohjaa, pääosin n. 12 m:ssä. Pala puista kantta makaa n. 16 m:ssä.

Pohjan syvyys 9-19 m
Pohjan laatu hiekka, sora

Muuta hylky on Stora Tärnskärin eteläisimmästä pisteestä, isosta kivestä, 30 m itään olevan suurimman kalliomurroksen jatkeella 30 m rannasta

Laatijat Päivi Vaheri
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Hannu Rokka
21.1.2021 Wreck Carl von Linne


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]