Brenttor

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Brenttor

Pohjoiseen matkalla ollut höyryalus Brenttor ajoi kivihiililastissa ennestään tuntemattomalle kivelle vuonna 1900. Se upposi kölilleen ja vain mastonhuiput pistivät esiin merestä. Alusta purettiin vuonna 1906.

Uppoamispaikka on Södra Sankanista etelään, 4,3 m matalikon vieressä, länsiviitan pohjoispuolella.

Aluksen keula on melko ehjä, mutta brygan jälkeen hylky on pahoin purettu. Aluksen peräosa, jossa on mm. aluksen loki makaa matalikon kainalossa.

Åbo Underrättelser 7.10.1900:
Englantilainen The Krompson Steam Shipping Company omistama höyryalus Breuctor (1,232 rt.) Sunderlandista, kapteeni Thomas Taylor, matkalla Blythistä Luulajaan lastinaan 2,473 tonnia kivihiiltä, rantautui 1.10.1900 kello 7 aamulla ennen tuntemattomalle 3 syltä syvälle karille lähellä Södra Sankan reimaria Ahvenanmerellä Signilskärin ulkopuolella. Haveristin ja Södra Sankan reimarin välimatka on 1/4-maili, ja reimari on suunnassa NE1/2N. Kaksi venettä Märketin majakalta toi aluksen miehistön yöksi maihin. Jos myrsky nousee on haveristin sijainti vaarallinen. Tukholmalaista pelastusyhtiö Neptunia on tiedotettu onnettomuudesta. Heidän pelastushöyryalus ”Helios” oli 3.10 paikalla, purkamassa Breuctorin hiililastia. Hbl.:n mukaan höyrylaiva on uponnut 5. päivän vastaisena yönä.

Åbo Underrättelser 11.10.1900:
Englantilainen höyryalus ”Brenttor” upposi 8.10. Neptun yhtiön pelastushöyryalus Helios, kapteeni Grönberger, joka viimeviikon lopulla yritti irrottaa Brenttoria, joutui muutamaan kertaan keskeyttämään myrskyn takia, ja joka kerta aluksen paikka huononi, ja aluksi vähäinen vuoto alkoi lopulta kunnolla vuotamaan. Jos pelastustyöt olisi voitu aloittaa 12 tuntia aiemmin vallinneessa rauhallisemmassa kelissä olisi kapteeni Grönbergerin mielestä, höyrylaiva ilman suurempia vaikeuksia voitu pelastaa. Helios sai 6.10 tyhjennettyä suurilla pumpuillaan vettä aluksesta, kunnes luoteistuuli muuttui myrskyksi ja teki kaikki jatkotoimenpiteet mahdottomiksi. Silloin Helios meni Signilskäriin, eikä pystynyt enää tulemaan ulos, ennen kuin oli myöhäistä. Brenttor makaa suorassa kölillään osa mastoista veden yläpuolella. Helios saapui 8:s päivä Maarianhaminaan mukanaan Brenttorin päällikkö kapteeni Taylor, sekä haveristin 19 henkinen miehistö. Haaksirikkoutuneet majoitettiin merimieskotiin ja kylpylähotelliin, kunnes he 9.10 jatkoivat kotimatkaansa ”Bore II”:lla. Tämän suuren höyryaluksen ja sen arvokkaan lastin menetyksen aiheuttanutta karia ei aiemmin tunnettu. Ohjaamalla alus muutama syli sivummalla olisi se ajanut karin ohi.

Åbo Underrättelser 13.11.1906:
Norjalaiset laivan romuttajat pelastaneet lähellä Signilskärin majakkaa uponneesta aluksesta runkorautaa ja muuta metallia vuonna 1906.

Katso myös Luotsi- ja majakkalaitoksen karilleajo- ja haaksirikkotilasto 1900


Tekstin laatija Risto Sajaniemi, Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 1.10.1900
Sijainti: Ahvenanmaa, Södra Sankan


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Jukka Sulkun hylkykortisto

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 13.493' N , 19° 10.890' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali ,
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Lontoo
Rakennusvuosi 1890
Uppoamisaika 1.10.1900
Uppoamispaikka Ahvenanmaa, Södra Sankan
Uppoamispaikka ,

Pituus 82,3
Leveys 11,3
Asento kölillään
Kunto Hajonnut, purettu

Pohjan syvyys 19 mMEDIA


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]