Bonus

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Bonus

Höyrylaiva Bonus (ex Tärnan) oli rakennettu Ruotsissa vuonna 1871. Se oli 32,65m pitkä ja siinä oli 30 hevosvoimainen höyrykone. Suomeen alus hankittiin vuonna 1915.

Ensimmäinen maailmansota oli tuonut sodan uhat myös Suomen vesille. Suomi kuului edelleen Suurruhtinaskuntana Venäjään, joka kävi sotaa Saksan keisarikuntaa vastaan. Saksalaiset harmaat sudet olivat tulleet vainoamaan meriliikennettä myös Pohjanlahdelle ja moni alus oli joutunut niiden tuhoamiksi. Kapteeni M.V.Malm tiesi edessä odottavat vaarat ottaessaan täyden lastin Gävlestä vietäväksi lahden poikki Porin Mäntyluotoon.

Bonuksen lähestyessä ongelmitta Isokarin majakkaa havaittiin styyrpuurin puolella pelätty siluetti: saksalainen sukellusvene UC 58! Tämä antoi Bonukselle kehoituksen pysähtyä ja laiva tarkastettiin. Tuomio oli tyly: alus upotettaisiin. Miehistö saatettiin herrasmiesmäisesti turvaan, mutta höyrylaiva upotettiin niille sijoilleen.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net-sivustollemme. Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä. Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 14.7.1917
Sijainti: Isokari


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Rauhan meri, Eka Metsävuori, Suomen Urheilusukeltajain liitto

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 57.000' N , 19° 55.000' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Helsinki
Uppoamisaika 14.7.1917
Uppoamispaikka Isokari
Uppoamispaikka


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]