Aura II

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > erittäin karkea >  Aura II

Saattaja Aura II:lla oli pitkä historia takanaan. Alus rakennettiin Göteborgissa vuonna 1884, se oli 51.5 m pitkä, 7.80 m leveä ja syväys oli 3.20 m. Alus seilasi Halland nimisenä eteläisen Itämeren satamien välillä. Vuonna 1918 se myytiin ja tuli Turkuun telakalle. Kymmenen vuotta myöhemmin alus peruskorjattiin ja asetettiin Bore II -nimisenä liikenteeseen välille Helsinki-Tukholma. Vuonna 1936 alus lahjoitettiin Suomen valtiolle presidentin käyttöön Aura-nimisenä, ja liitettiin edelleen vuonna 1939 Suomen merivoimiin kevyesti aseistettuna saattajana nimellä Aura II. Aseistuksena oli 75mm tykki, 20 mm Madsen-tykki, konekivääri ja syvyyspomminheitin.

Saattaja tapasi kohtalonsa Ahvenanmerellä tammikuun 13. päivänä vuonna 1940. Talvisota oli käynnissä ja Aura II oli saattueen suojana. Neuvostoliittolainen sukellusvene SHCH-324 yritti hyökätä ja ampui torpedoita, osumatta. Aura II pudotti viisi syvyyspommia sukellusveneen sukelluspaikalle. Pintaan nousi öljyläikkä. Kuudes syvyyspommi jumittuikin heittimeen ja räjähti. Laivan peräosa hajosi ja alus upposi viidessä minuutissa. Miehistöstä kuoli 26 jäsentä ja 15 pelastui. Aluksen hylkyä ei ole löydetty.

Sukellusvene SHCH-324 selvisi tästä tilanteesta. Se tapasi kuitenkin kohtalonsa Tallinnan edustalla marraskuun 5. päivä 1941.

HUOMAUTUS: Tätä kohdetta ei ylläpidetä enää täällä, koska hylkyä ei ole löydetty eikä sen paikkaa tunneta.

Hylky on siirretty haverit.net -sivustollemme.
Tietojen mahdollinen päivitys jatkuu siellä.Siksi myös tänne kohdistetut linkit on syytä päivittää kohdistumaan haverit.net-sivustolle.


Tekstin laatija Risto Sajaniemi

Lähdeluokittelu: erittäin karkea, Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 13.1.1940
Sijainti: Ahvenanmeri, Märket
Muut nimet: Halland


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Turkusteamers-nettisivusto
  • Wikipedia

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 19.200' N , 19° 10.200' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: erittäin karkea
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Rakennusvuosi 1884
Uppoamisaika 13.1.1940
Uppoamispaikka Ahvenanmeri, Märket
Uppoamispaikka ,


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]