Anna W

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Anna W

Jatkosodan toisena vuotena 1942 NL yritti sukellusveneaseellaan häiritä Suomen ja sen liittolaisen Saksan merikuljetuksia. Se lähetti Itämerelle kaikki käytettävissään olevat alukset. Elokuussa erääseen hyökkäysaaltoon yhtyi S-luokan sukellusvene S-13. Kapteeni Alexander Marineskon retki Pohjanlahdelle tulisi olemaan yksi Punalipun Itämerenlaivaston menestyksekkäimpiä ja hän tulisi olemaan Neuvostoliitossa juhlittu sankari.
Marinesko selvisi aluksineen vaurioitta toiminta-alueelleen ja onnistui saamaan saaliikseen samana päivänä kaksi suomalaista alusta. S 13 upotti Heran ja Jussi H:n Selkämeren eteläosassa. Näiden upotusten jälkeen kapteeni ohjasi aluksensa pohjoisemmaksi ja viikon päästä ensimmäisistä upotuksista hän yhytti vielä yhden uhrin. Kaskisten luona S 13 tavoitti pienen hollantilaisen Anna W:n. Anna W:ä kohti ammuttiin torpedo, mutta se meni ohi. Sukellusvene nousi pintaan ja tykki miehitettiin. Hollantilainen alus oli helppo ja puolustuskyvytön maali ja pian se oli tulessa. Anna W jätettiin ajelehtimaan ja lopulta se rantautui lähelle Strömmingbådaa (saari P 62 58,7 I 20 44,4 WGS84).
Sodan loppuvaiheessa Marinesko oli se päällikkö, joka vastasi Itämeren pahimmasta yksittäisestä laivaonnettomuudesta. Vuonna 1945 hän upotti Saksan rannikolla haavoittuneita ja evakuoitavia kuljettaneen Wilhelm Gustloffin – turma, jossa menehtyi yli 10.000 ihmistä.


Tekstin laatija Jukka Sulku

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: Moottorilaiva
Uponnut: 18.9.1942
Sijainti: Vaasa, Strömmingsbåda


Lähdetiedot:
  • Suojattu merenkulku elinehtonamme. Miinoitusten ja miinanraivauksen vaijutukset meriliikenteeseen vuosina 1939-1950. Arvo Komulainen. Suomi merellä-Säätiö 2000
  • Havs Vargar, P-O Ekman

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 62° 58.700' N , 20° 44.400' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Materiaali
Tyyppi Moottorilaiva
Kotipaikka Alankomaat
Uppoamisaika 18.9.1942
Uppoamispaikka Vaasa, Strömmingsbåda
Uppoamispaikka ,


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]