Alca

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > GPS (0-50 m) >  Alca

Vielä 1950-luvulla entiset miinakentät aiheuttivat sydämentykytystä aina, kun lähestyttiin Porkkalan tai Pellingin eteläpuolisia alueita. Eräs ajelehtimaan jäänyt miina koitui iäkkään rahtialuksen määränpääksi Söderskärin kohdalla.

Tämä 650 dwt:n alus oli rakennettu komposiittitekniikalla Norrköpingissä 438 brt:n alukseksi nimellä Skåne. Suomeen se oli ostettu 30-luvulla. Ahvenanmaalaiselta Gustav Erikssonilta alus siirtyi Porvoolaisen Borgå Shipping Oy:n omistukseen vuonna 1948.

Borgå Shipping meni konkurssiin vuonna 1949. Alus siirtyi eri kauppojen kautta heinäkuussa 1949 Hugo Borgströmille, Ilmari Tuulelle ja Erkki Tilhelle perustettavaa yhtiötä varten. Kauppakirjassa aluksen vetoisuudeksi on kirjattu 438.57 brutto- ja 223.31 nettorekisteritonnia.

Kohtalokkaalla matkalla laiva oli matkalla Gdyniasta Kotkaan kivihiililastissa kun räjähdys keulassa herätti nukkuvan miehistön. Alus ei heti uponnut ja se pyrittiinkin saamaan Helsinkiin. Pian se kuitenkin alkoi vuotaa enemmän ja kapteeni Nestor Carlsson suuntasi kohti Söderskärin majakkaa. Pelastusveneitä alettiin valmistaa laskua varten, kun samaan aikaan alus alkoi vajota nopeasti n. 1,5 meripeninkulman päässä Söderskäristä. Uppoamisen aikoihin Alcan ohitti läheltä pysähtymättä saksalainen höyrylaiva J. F. Mathes. Täyttä varmuutta ei ole siitä ajoiko Alca miinaan vai tapahtuiko räjähdys aluksen sisällä. Puhutaan mm. salakuljetetun pirtulastin räjähdyksestä. Koko miehistö pelastui.

Göran Knuts:
Kapteeni Nestor Carlsson oli äitini isä. Tekstistä mainitusta pirtulastista ei ikinä ollut puhetta. Mitä pelastusveneisiin tulee, niitä kuulemma oli vain yksi ja sekin vuosi vettä niin pirusti. Isoisäni mukaan laiva ajoi miinaan ja se upposi samalla tavalla kun Titanic, perä pystyssä, valot päällä ja potkuri pyörien.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari, Marcus Hackman

Lähdeluokittelu: GPS (0-50 m), Laiva
Tyyppi: moottorilaiva
Uponnut: 27.8.1951
Sijainti: Sipoo, Söderskär


Hylystä muualla:
Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Tommi Holopainen
  • Den åländska segelsjöfartens historia, Georg Kåhre ja Karl Kåhre, Ålands Tidningstryckerie AB, Mariehamn 1988
  • Sukellus Helsingin historiaan, Timo Karkola, Helsinki 1988
  • Uusi Suomi 28. 8.1951
  • Marcus Hackman

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 05.198' N , 25° 24.015' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: GPS (0-50 m)
Materiaali
Tyyppi moottorilaiva
Kotipaikka Porvoo
Uppoamisaika 27.8.1951
Uppoamispaikka Sipoo, Söderskär
Uppoamispaikka ,

Pituus 47,7 m
Leveys 8,8 m
Asento Oikein päin, keula etelään
Minimisyvyys Savupiipun päähän 32 m, komentosillalle 36 m, ruumakannelle 40 m.
Kunto Rahtilaivan hylyssä on kaksi ruumaa ja ohjaushytti takana. Se on melko ehjä. Runko on terästä, kyljet puuta. Komentosillan ylin hytti on tuhoutunut. Räjähdys on aiheuttanut repeytymän keulan vasemmalle puolelle. Hylyssä on sisätiloja, mutta siellä pöllyää herkästi. Etummainen masto on pystyssä. Syksyn 2001 jälkeen takimmainen masto on katkennut juurestaan ja kaatunut oikean laidan yli niin, että muutama metri mastoa on laivan kannella.

Pohjan syvyys 43-45
Pohjan laatu muta
Näkyvyys 3-5 m, pimeää

Muuta Hylky on vaativa sukelluskohde syvyyden ja pimeyden takia, paikalla ajoittain virtausta. Hylky on merkitty merikarttaan.

Laatijat Päivi Vaheri
MEDIA

Videot


Tekijä tai tekijät:Jaakko Virkkala
Otteita kahdelta eri sukellukselta hylyn ulko- ja sisäpuolelta. Julkaistu 18.10.2015


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]