Ajax

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > karkea (n. 1-5 km) >  Ajax

W.A. Svenssonin omistamaa pientä Ajaxia käytettiin sekaliikenteessä hinaajana ja matkustaja-aluksena. Kapteeni F.W. Grönin komennossa ollut rautarakenteinen Ajax törmäsi yöllä kello 12.20 siipiratasalus Runebergiin niiden ollessa matkalla Porvoosta Helsinkiin. Molempien matkustajina oli juhlaväkeä Porvoon kesäjuhlilta. Runebergin kapteenin, Nils Adolf Nykoppin meriselityksen mukaan Ajax oli jättänyt sen ja Vasikkasaaren karikon väliin niukalti tilaa ohittaa, jolloin Nykopp oli joutunut väistämään Ajaxista vasemmalle. Myös Ajaxilla päätettiin ohjata kauemmas karikosta, joten yhteentörmäys oli väistämätön. Aluksen mukana hukkui 38 matkustajaa.
Höyryvene Ajaxin kapteeni tuomittiin myöhemmin sakkoihin, koska hän oli ottanut laivaan sata matkustajaa. Ajaxin suurin sallittu matkustajamäärä oli 75 henkilöä. Ajax oli katettu, mutta kanneton. Pahasti hajonnut hylky on Laajasalon lähistöllä aivan Vantaanjoen suulla Koirasaaren ja Vasikkasaaren välisessä salmessa 12 metrin syvyydessä. Paikalla on erittäin huono näkyvyys.


Tekstin laatija Vaheri-Hyvärinen-Saari

Lähdeluokittelu: karkea (n. 1-5 km), Laiva
Tyyppi: hinaaja, matkustaja-alus
Uponnut: 8.8.1892
Sijainti: Helsinki, Vasikkasaari


Lähdetiedot:
  • Hylkyjä Suomenlilla ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto Oy, Hämeenlinna 1996
  • Siipiratas Suomessa, J. Tuomi-Nikula
  • Navis Fennica, osat I-IV , Erkki Riimala, WSOY, Juva 1993-94

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 60° 09.170' N , 25° 00.950' E (Geo link)

Paikannustarkkuus: karkea (n. 1-5 km)
Tyyppi hinaaja, matkustaja-alus
Kotipaikka Suomi
Uppoamisaika 8.8.1892
Uppoamispaikka Helsinki, Vasikkasaari
Uppoamispaikka ,


KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]