Ahkera

Olet tässä Etusivu  > Laiva  > -noin (50 m - 1 km) >  Ahkera

HAAKSIRIKKO MÄNTYLUODON EDUSTALLA LAUANTAIYÖNÄ

Turkulaisen Olinin koneliikkeen omistama höyrylaiva Ahkera, jonka kantavuus on 144 brt ja kotipaikka Houtskär, oli matkalla Turusta Pietarsaareen 207 tonnin tiililastissa. Alus oli puurakenteinen niinsanottu ”Saimaan tervahöyry” joka oli rakennettu vuonna 1921. Laiva oli 30 metriä pitkä ja 7 metriä leveä. Voimanlähteenä oli 50 hevosvoiman compund-kone.

Lauantaiyönä 9. syyskuuta vuonna 1939 pohjanlahdella vallitsi navakka tuuli, voimakkuudeltaan 12 m/s. Raskaassa tiililastissa ollut laiva ei kestänyt aaltojen rynnistystä, vaan sai vuodon. Vettä alkoi tulla aluksen ruumaan sekä konehuoneeseen ja miehillä oli ankara työ pumputessaan alusta tyhjäksi. Näissä oloissa kapteeni päätti pyrkiä lähimpään satamaan, Mäntyluotoon, odottamaan tuulen laantumista sillä matkan jatkaminen olisi silkkaa uhkarohkeutta. Loppumatkaa varten siihen pyydettiin ja saatiin luotsi Säpistä. Jo tällöin konehuoneessa oli vettä polviin saakka.

Luotsi Saariolan ohjaamana alus lähti sitten pyrkimään kohti Mäntyluotoa, mutta kun se oli päässyt noin 1,5 mpk:n päähän Kallosta etelälounaaseen, alkoi aluksen kohtalo näyttää sinetöidyltä. Ahkeran saama repeämä yhä laajeni ja laiva alkoi upota. Tällöin luotsi ja laivan miehistö, johon kuului kapteenin lisäksi kuusi miestä ja naiskokki, päättivät jättää aluksen oman onnensa nojaan. Ahkerassa oli kaksi pelastusvenettä, mutta toinen niistä oli niin huonokuntoinen että sitä ei uskallettu käyttää. Miehistö siirtyi kaikki yhteen pieneen laivaveneeseen ja alkoivat soutaa sillä Reposaareen.

Kovassa merenkäynnissä kulkevan aluksen vaikeudet oli huomattu Reposaaren luotsiasemalla. Vuorossa ollut luotsi ja luotsioppilas olivat ihmetelleet raskaassa vesilastissa keinuvan aluksen kulkuvalojen outoa käyttäytymistä ja päättelivät jotakin olevan pahasti pielessä. He menivät ripeästi rantaan ja lähtivät moottoriveneellä alusta vastaan myllertävälle merelle.

Matkan aikana he huomasivat laivan valojen hävinneen ja hetken kuluttua pimeydestä tuli vastaan laitoja myöten vedessä ollut pelastusvene täynnä ihmisiä. Haaksirikkoisille heitettiin hinausköysi ja vene hinattiin suojaisempaan paikkaan, jossa väki siirrettiin tukevampaan luotsiveneeseen. Matkaa jatkettiin Reposaareen. Siellä heidät majoitettiin yöksi luotsiasemalle, sekä annettiin lämmintä juomaa ja kuivia vaatteita.

Seuraavana päivänä merenkäynti oli yhä voimakasta. Mäntyluodon rannoille ajelehti kaikenlaista puutavaraa joka oli peräisin Ahkerasta. Muuta ei tervahöyrystä jäänyt jäljelle.


Tekstin laatija Seppo Salonen

Lähdeluokittelu: -noin (50 m - 1 km), Laiva
Tyyppi: höyrylaiva
Uponnut: 9.9.1939
Sijainti: Pori, Mäntyluoto


Lähdetiedot:
  • Seppo Salosen nettisivut

HYLKYTIEDOT

Koordinaatit 61° 34.300' N , 21° 26.500' E WGS84 (Geo link)

Paikannustarkkuus: -noin (50 m - 1 km)
Materiaali
Tyyppi höyrylaiva
Kotipaikka Houtskär
Uppoamisaika 9.9.1939
Uppoamispaikka Pori, Mäntyluoto
Uppoamispaikka ,

Pituus 30 m
Leveys 7 m
Kunto Hajonnut.


Muuta Kirjallinen lähdetieto, hylky paikantamaton.

Laatijat Seppo Salonen

KOHTEEN IHANNEOLOSUHTEET JA SÄÄENNUSTEET

Kerro millaisella kelillä kohteella kannattaa sukeltaa?Auta sukellusretken suunnittelua jakamalla omat tuuliolosuhteita koskevat suosituksesi


Ennuste Ilmatieteen laitos

[Avaa ennuste]