web_banner_728x90

Pikaopas

ALUKSI
Karttaa voidaan siirtää ja zoomata. Numeroitu läpikuultava ympyrä tarkoittaa, että kohdalla on ilmoitettu määrä hylkyjä, joita tällä tarkkuudella ei voida näyttää yksittäin.

Hylyn nasta kertoo
– pikkukuvalla hylyn kohdetyypin: laiva/lentokone/sukellusvene/tykki/muu
– värillä paikan tarkkuuden: vihreä=GPS eli 0-50 m, sininen=noin eli 50 m-1 km, punainen=karkea eli 1-5 km ja harmaa=erittäin karkea eli yli 5 km.

Todellisia sukelluspaikkoja voidaan hakea zoomaamalla ja siirtämällä karttaa kunnes haluttu alue on löytynyt. Sieltä sitten etsimään vihreitä hylkynastoja.

Kun mobiililaitteella halutaan löytää kaikki tämän hetkisen paikan lähellä olevat hylyt käytetään alla selostettua ”hakuympyrä”-menettelyä.

RAJAUKSET
Käsiteltävää hylkyjoukkoa voidaan ensin rajata etusivun Kohdetyyppi (Laiva, … Tykki, Muu) ja sen jälkeen Tarkkuus (GPS,… Erittäin karkea) valinnoilla. Jos mitään valintaa ei tehdä, käsitellään koko hylkykantaa.

Huom! Kohdetyyppi on valittava ennen paikannustarkkuutta. Vain yksi kohdetyyppi voidaan valita, ja hakea tietyllä tarkkuudella vain valitun kohdetyypin hylkyjä. Jos halutaan käsitellä useampia kohdetyyppejä on haku toistettava.

Alempaa Hylkyluokitusta (Museohylyt, … Videolliset) käytetään rajaamaan käsiteltävä hylkyjoukko tietyn ominaisuuden omaaviin hylkyihin. Mukaan tulevat kaikki hylyt, joissa ko. ominaisuus on.

Hylkylistauksen alussa on valittavana monipuoliset lajittelumahdollisuudet.

YKSITTÄISIÄ TOIMINTOJA
– tietyn nimisen hylyn haku (josta olet kiinnostunut)
Kirjoita nimi ”Etsi hylkynimellä” ruutuun ja odota kunnes hylky ilmestyy alapuolelle. Ellei ilmesty, se ei kuulu rajaamaasi joukkoon.

– tämän hetkisen paikan lähellä olevien hylkyjen haku (nyt tässä ympärilläsi)
”Ratas”-merkistä, palkissa kartan alla, haetaan kartalle sen hetkisestä paikasta halutulla etäisyydellä olevat hylyt. Hakuympyrän sädettä voidaan säätää. Keskipiste eli sen hetkinen paikka otetaan käytettävästä mobiililaitteesta. Järjestelmä voi kysyä siihen ensin luvan. Ellei GPS-paikannus ole mahdollinen, selain käyttää epätarkempia paikannuskeinoja.Sijainti päivittyy liikkuessasi, ja voit navigoida haluamasi hylyn luokse!

– kommentit
Hylkytietojen lopussa voit antaa arviointisi ja kommenttisi hylystä. Kommenttiin on mahdollista upottaa kuvia ja videoita mm. Twitteristä, Youtubesta, Instagramista ja muista oembed-tuetuista saiteista, ks. alla.

– kuvat ja videot
1. Käyttäjä voi itse kirjoittaa kommentin ja pistää sinne linkin kuvaan tai videoon. Siis muodossa ”Vapaasukellusta hylyllä kesällä 2014. https://www.youtube.com/watch?v=1oENWGtLK7Y”
2. Toimitukselliset, hylkysivulle tulevat kuvat ja linkit videogalleriaan, lähetetään sähköpostilla ylläpitäjälle osoitteella hylytnet@googlegroups.com .

– lisätietojen haku Internetistä
Internetistä löytyy hylyn nimen hakusanalla yleensä paljon lisätietoja. Helsingin Sanomien Aikakoneen näköislehdet ovat myös yksi tietolähde. Valitettavasti tekijänoikeudet estävät ruutukaappausten oton niistä.