-->

hylyt.netListaus
Kartta
Mobiilikartta
Uusimmat


Sanasto
Linkit

Täydennä
Palaute


Hylyt.netistä
Creative Commons -lisenssi
Hylyt.net:in sisältö on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä

Pallada


Hylkykortti

Kuvat

Kartta

Tyyppi: panssariristeilijä
Uponnut: 11.10.1914
Sijainti: Suomenlahti, Russaröstä etelään


Pallada oli yksi kolmesta venäläisestä sisaraluksesta (muut kaksi olivat Bajan ja Admiral Makarov), joiden pituus oli 135 metriä, leveys 17 metriä ja syväys 6 metriä. Niiden uppouma oli 18 000 tonnia ja ne edustivat viimeistä tyyppiä ennen upouutta dreadnought-mallia. Laivan 16 500 hv:n koneet saivat aikaan 21 solmun huippunopeuden. Vakiomiehistöön kuului 20 upseeria ja 560 miestä. Aseistuksesta puuttuivat vielä dreadnoughteille tyypilliset järeät, pitkän kantaman tykit, sen sijaan siinä oli kaksi 450 mm:n torpedoputkea, kaksi 203 mm:n tykkiä, kahdeksan 152 mm:n tykkiä ja kaksikymmentäkaksi 75 mm:n kanuunaa.

Alus oli ehtinyt kapteeni Sergei Magnuksen komennossa osallistua erilaisiin päivystys- ja vartiointitehtäviin jo aiemmin sekä yhteen tykistötaisteluun vastaavanlaisten saksalaisten risteilijöiden Magdeburgin ja Augsburgin kanssa, ennen kuin se tapasi kohtalonsa lokakuussa 1914 paluumatkallaan suoritetun tehtävän jälkeen. Saksalainen U-26 kapteeni Egewolf von Berckheimin komennossa sai Palladan laukaisusektoriinsa ja upotti risteilijän vajaassa kahdessa minuutissa syvään veteen avomerelle 16,5 kilometriä Russarön eteläkärjestä eteläkaakkoon (myös piste 59´38N-22´56i on mainittu).

Osuma oli sattunut ammuskellariin. Vain muutama mies ehti pelastautua mukana seuraavan saattueen muihin aluksiin. 611 miestä kuoli - toisin sanoen vakiomiehitystä oli vahvennettu. Upotuksessa pääosa oli jo aiemmin varattu etelämpänä liikkuville risteilijöille Amazone, Lubeck ja Augsburg, jotka kuitenkin menettivät kunnian U-26:lle. Von Berckheim sai upotuksen merkiksi ottaa vastaan ensimmäisen Itämeren joukoille luovutetun rautaristin keisari Wilhelmiltä. Hylky on kolmena kappaleena noin 50 metrin syvyydessä, korkeimmat rakenteet nousevat noin 40 metrin tasalle. Kaikki kappaleet ovat nurinpäin.

Tekstin laatinut Vaheri-Hyvärinen-Saari

  Lähdetiedot:

  • Hylkyjä Suomenlahdella ja Saaristomerellä, Vaheri-Hyvärinen-Saari, Karisto 1996
  • Vaarallisilla vesillä, Helge Heikkinen, Porvoo 1960
  • Navis Fennica, osat I-IV , Erkki Riimala, WSOY, Juva 1993-94
  • Baltic Assignment, British submarines in Russia 1914-1919, Michael Wilson, Butler & Tanner ltd, Lontoo 1985
  • Der Seekrieg in der Ostsee, Verlag von E. S. Mittler & Sohn, Berlin

  Lisätietoja:

  • Havsvargar, Per-Olaf Ekman, Schildt
  • Tuntematon merimies, Helge Heikkinen, WSOY