-->

hylyt.netListaus
Kartta
Mobiilikartta
Uusimmat


Sanasto
Linkit

Täydennä
Palaute


Hylyt.netistä
Creative Commons -lisenssi
Hylyt.net:in sisältö on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssillä

Bditelnyj


Hylkykortti


MJ-rekisteri
Kartta

Tyyppi: torpedohävittäjä
Uponnut: 27.11.1917
Sijainti: Pori, Outoor


Kesällä 1917 laski saksalainen UC-luokan sukellusvene miinoja Mäntyluodon edustalle. Siinä ne saivat olla rauhassa marraskuun loppupuolelle asti.

27.marraskuuta kulki neljän laivan saattue Mäntyluotoa kohti. Kärjessä oli venäläinen torpedovene Bditelnyj. Kello 15 se ajoi miinaan Outoorin reimarin lähellä. Laiva painui mereen niin että vain peräpuoli oli näkyvissä. Laivan miehistöstä osa, noin kymmenkunta, pääsi pelastusveneeseen ja lähti soutamaan kohti Mäntyluotoa. Mäntyluodosta lähti onnettomuuspaikalle moottorialus, mutta laivasta ei ollut enää mitään näkyvissä. Mukanaan se vei noin 50 miestä ja kaksi suomalaista luotsia. Paikalta löytyi vain jätteitä komentosillasta.

Haaksirikon syyksi luultiin siihen aikaan sukellusveneen hyökkäystä tai kovan merenkäynnin takia liikkumaan päässeiden räjähdysaineiden räjähtämistä.

Alus sai maata rauhassa aina vuoden 1919 heinäkuuhun, jolloin Neptun Oy:n pelastuslaiva saapui Outoorin edustalle. Muutaman päivän etsittyään se löysi laivan trallaamalla. Tällöin huomattiin että koko keulapuoli laivasta oli poissa. Pelastustyön kuluessa laivasta nostettiin mm. valonheittäjä, dynamo, rautavaijeria, köyttä, konekivääreitä, kaksi tykkiä ja kolme ampumavalmista torpedoa ym. pientä tavaraa.

Seuraavan kerran pelastusyhtiö saapui paikalle elokuussa 1922, jolloin he saivat etsiä torpedovenettä monta päivää. Lopulta torpedovene löydettiin. Se oli kahdessa kappaleessa, joiden väli oli vuonna 1919 ollut noin 50 metriä, mutta nyt se oli noin yksi kilometri. Tämänkertainen pelastustyö kohdistui pääasiassa koneisiin, jotka olivat etupäässä messinkiä ja kuparia. Sieltä räjäytettiin irti mm. kuparinen lauhduttaja, joka painoi noin kaksi tonnia. Samoin irrotettiin ja nostettiin sylinterien kannet, jotka olivat myös kuparia.

Kesän kuluessa hylystä nostettiin erilaisia arvometallisia koneenosia noin 8-10 tonnia. Torpedoveneen pelastustyöt lopetettiin syyskuussa 1922. Aluksessa ei katsottu enää olevan mitään pelastamisen arvoista.

Hylky painui unohduksiin kymmenien vuosien ajaksi, kunnes Porin Urheilusukeltajat löysivät aluksen keulaosan heinäkuussa 1990 ja peräosan elokuussa.

Tekstin laatinut Seppo Salonen

Lähdetiedot:

    Lisätietoja:

    • Havsvargar, Per-Olof Ekman, Schildt
    • Rauhan meri, Eka Metsävuori, Suomen Urheilusukeltajain liitto 1990
    • Tuntematon merimies, Helge Heikkinen, WSOY, Porvoo 1975